Swiftparkiet - Johan de Pender

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Grote Parkieten
 

Vanaf 6 december 2009, ben ik na ongeveer 20 jaar, weer in het bezit gekomen van een koppel Swiftparkieten (Lathamus Discolor). Ik zag een advertentie staan van een kweker in Rosmalen, Dhr. G. Verhallen. Deze man gebeld en een afspraak gemaakt om naar de vogels te gaan kijken. Dit naar alle tevredenheid gedaan en een koppel aangeschaft. Deze kweker had diverse koppels zitten in prachtige vluchten, een genot om naar te kijken.

Dus nu maar hopen dat we er mee kunnen kweken en jongen op stok krijgen. Ik heb ze in een ruime overdekte vlucht gehuisvest.

De voeding bestaat uit een goede zaadmengeling van SLAATS (waar ik dik tevreden over ben), en aangevuld met eivoer / universeelvoer 50%. verder vul ik dit aan met fruit zoals: Appel, Sinaasappel, Peer. En verder nog met wat groenvoer zoals: Andijvie, Komkommer, Broccoli e.d. En zo af en toe voeg ik wat brood en honing toe. Verder dienen ze altijd de beschikking te hebben over scherpe maagkiezel en vers drinkwater.

 
 

Het formaat is 25 cm, ringmaat 5,0 mm. Geslachtsonderscheid: Uiterlijk bestaat er enig verschil tussen beide geslachten.

Man: de hoofdkleur is groen. Het voorhoofd, de hals alsmede het voorste deel van de wangen zijn rood. Het rood van de wangen is omzoomd met een dunne gele rand. Achter deze gele rand gaat de kleur van de wangen over in blauwgroen. De schedel is donkerblauw van kleur. De borst en de buik zijn geelachtig groen. De kleine vleugeldekveren en de onderstaartveren zijn rood. De vleugelranden zijn donkerblauw. De middelste staartveren zijn bruinrood met een donkerblauwe punt. De buitenste staartveren zijn bleek donkerblauw met een enigszins bruinrode gloed. Zoel de staart als de vleugels zijn puntig van vorm. De ogen bezitten een smalle grijze oogring met een oranje iris. De snavel is hoornkleurig bruin, en de poten hoornkleurig grijs.

Pop: de pop lijkt op de man maar is in het geheel iets fletser van kleur. ook hebben de meeste poppen een bruingele i.p.v. een oranje iris zoals bij de mannen. Poppen bezitten altijd een "witte vleugelstreep" aan de onderzijde van de slagpennen. Verdr zijn de veren aan de anaalstreek bij de mannen dieprood. Poppen daarintegen bezitten hier veel minder rood en ook is dit minder intensief van kleur.

Swiftparkieten zijn zeer rustige en gemoedelijke vogels die totaal niet vernielzuchtig van aard zijn. Ze worden spoedig tam, zeker als ze gewend zijn aan de verzorger. Het zijn zeer rustige vogels, die geen lawaai maken. Er zijn al enkele mutaties bekend zoals de Faded en Misty.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu